Ted van Geest

Webtv van XS4ALL

XS4all introduceerde gisteren Webtv: een experimentele dienst die het mogelijk maakt om op je pc, laptop of tablet tv te kijken. Benieuwd naar de dienst als ik was probeerde ik vandaag de link http://webtv.xs4all.nl op mijn laptop. Het resultaat was minder mooi:

O nee. Linux. Het doet pijn om te zeggen, maar linux wordt op dit moment niet ondersteund. Dit omdat de huidige vorm van DRM niet beschikbaar is voor linux. We doen ons uiterste best om ook uw besturingssysteem zo snel mogelijk te ondersteunen. Sommige zaken hebben we echter niet veel controle over. We zoeken een oplossing! XS4ALL.

Mooie aanhef.
“O nee, daar heb je weer zo’n malloot met Linux. Laten we hem verder wel vriendelijk aanspreken, anders krijgen we meteen weer een shitload aan mails over het uitsluiten van Linux-gebruikers…”

Achteraf had ik dit kunnen weten, als ik me iets meer in de documentatie op de xs4all website had verdiept.
Maar kijk: er staat dat het wel op Android zou kunnen werken. En inderdaad, op een Asus eee pad Transformer werkt het via de standaard browser wel.
Even was ik bang dat het niet werkte. Ik zag alleen de interface en als ik op een zender tabte, zag ik alleen een soort player met een links naar de programmagids en programmabeschrijving en een xs4all logo, verder niets. Er werd automatisch een playlistbestand gedownload, maar er gebeurde nog steeds niets. Na nog een keer tabben op de eerder geselecteerde zender, startte het kanaal wel, fullscreen. Het zou volgens mij de bedoeling moeten zijn om op de play-knop in het “playervakje” te tabben om de zender te starten, maar dat werkte niet
Het beeld was vloeiend, het geluid duidelijk en compleet synchroon met het beeld. De willekeurige zenders die ik probeerde werkte allemaal.

Om te proberen hoe flexibel Webtv nu was probeerde ik het ook in de Firefox en Opera browsers. Firefox maakte van het scherm zelf al een zooitje. Je moest scrollen om naar de rij met zenders te komen en elementen versprongen op het scherm. Ik kreeg de zenders niet aan de praat.
Bij Opera leek alles in eerste instantie te werken. Het scherm zag er goed uit en als je één keer op de zender klikte, kreeg je het playerveld en de programmabeschrijving. De zender zelf wilde echter niet starten.

Terug naar de standaardbrowser dus. De links naar de programmagids en “Meer over dit programma” werken en een klik op het vraagteken brengt je naar de helppagina’s op de site van XS4ALL. De play-/pauzeknop doet zoals gezegd niets, evenals de volumeslider, maar de knoppen p+ en p- brengen je wel naar de volgende en vorige zender. Zodra de zender verschijnt verdwijnt de player weer, dus veel nut hebben deze knoppen niet. Je moet op de vorige-knop tabben om deze knoppen weer in beeld te krijgen en dan stopt meteen de zender.
Een blik op de instellingen leert dat je op een pc of laptop de player ook met de toetsen op het toetsenbord kunt bedienen. Met het toetsenbord van de Transformer werkt het helaas niet.

Al met al een bruikbare dienst, ookal werken niet alle geboden opties op de Asus eee pad Transformer. Hopelijk gaat de dienst ook snel onder Linux werken.

Gepost op 05, 10, 2011 om 14:06 in de categorie Bespreking / tutorial.


2 Comments

  1. Mazzelaar! Welke Android heeft jouw Asus eee pad Transformer? Ik heb een HTC Flyer met Android 3.2, en die doet het echt niet!

    Reactie by Hans — 03/08/2012 @ 17:48

  2. Mijn Asus draait nu 4.0.3, maar in de tijd van mijn stukje versie 3.x. Gerbuik je wel een xs4all verbinding en neem je ook digitale tv van xs4all af? Anders werkt het uberhaupt niet.

    Reactie by TedvG — 09/08/2012 @ 15:12

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Blog

blog categoriën

Eigen sites/ bijdragen

Ook leuk!

Over

Projecten

Ted op Twitter: