Ted van Geest

System76 Gazelle Professional laptop

Ik heb het gedaan.
Ik heb na veel wikken en wegen eindelijk een nieuwe laptop besteld. Een Gazelle Professional laptop van System76. Een mooie moderne laptop waarop standaard Ubuntu 12.04 geïnstalleerd staat. Sterker nog, ze leveren hem niet eens met een ander besturingssysteem. Een bedrijf naar mijn hart dus.

System76 logo

De standaardconfiguratie van de Gazelle is al prima, maar je kunt je laptop zelf configureren als je dat wenst. En dus werd dat glanzende scherm vervangen door een matte, de harde schijf een ssd en werd er 8GB geheugen in geprikt. En die Core i7 processor mocht ook één versnellinkje hoger. Na vergelijking met andere laptops met dezelfde specificaties die je hier in Nederland kunt kopen was dit veruit de goedkoopste optie, zelfs rekening houdende met alle extra kosten.

Het wikken en wegen lag  dus niet aan de specificaties van de laptop, maar meer aan het bestellen bij een Amerikaans bedrijf. Hoe zit dat nu met belasting en invoerrechten? En werkt die power-supply wel in Nederland? En wat als hij stuk gaat? Dat heb ik eerst maar even uitgezocht. Mocht je met dezelfde vragen zitten als ik, hierbij de antwoorden:

Belasting en invoerrechten

System76 verstuurt zijn hardware via UPS Worldwide Expedited. Deze service handelt naast het versturen van de laptop ook de invoerrechten af. Die hoef je dus niet zelf apart te voldoen. In het  geval van een laptop zijn de kosten $113,55, zo’n €87,54 (wisselkoers 16-10-2012). Daarnaast moet er nog 21% belasting voldaan worden. In dit geval heeft de bezorgdienst UPS deze kosten betaald. Binnen enkele weken na ontvangst van de laptop krijg je dus nog een rekening van UPS.

Hardware en powersupply

Werkt een Amerikaanse laptop wel zonder problemen in Nederland? Er zijn twee dingen waar je op moet letten: de powersupply en de toetsenbordindeling.

De toetsenbord-indeling is eigenlijk het minste probleem. Hier in Nederland hebben de meeste toetsenborden de Amerikaans indeling en die levert System76 standaard op hun systemen. Je kunt optioneel ook voor een een Engelse layout kiezen. Leuk detail is dat het toetsenbord het Ubuntu-logo op de “systeem-toets” heeft in plaats van het Windows logo.

De power-supply accepteert 110 en 220 volt input en werkt daardoor met het Nederlandse elektrischiteitsnet. De kabel die van de power-supply naar het stopcontact gaat is wel een Amerikaanse en heeft een drie-polige stekker. Daar moet je een adapter voor aanschaffen. De power-supply heeft echter een “Mickey Mouse” connector en mocht je zo’n kabel hebben liggen, dan kun je die ook gebruiken.

Garantie en vervanging

Standaard levert System76 1 jaar garantie op hun systemen. Die garantie kun je eventueel met maximaal twee jaar uitbreiden. Mocht er in de garantieperiode een onderdeel stukgaan, dan zendt System76 na diagnose op afstand een nieuw vervangend onderdeel. Mocht je geen zin hebben om zelf de schroevendraaier ter hand te nemen, dan kun je er ook voor kiezen om de laptop terug te sturen. Dat moet dan wel naar Amerika, ze hebben geen reparatiecentrum in Europa.

Betaling, levertijd en status-updates

System76 accepteert alleen creditcards bij betaling. Andere vormen van betaling hebben ze niet.

De levertijd van de laptop is 6 tot 10 werkdagen. Ik moet dus nog even geduld hebben voordat ik mijn nieuwe speelgoed ontvang. Wel melden ze netjes de status. Uiteraard werd mijn bestelling bevestigd, maar gisteren kreeg ik ook een mail om te vertellen dat mijn laptop momenteel werd geconfigureerd en getest en dat hij daarna zo spoedig mogelijk verzonden zou worden. Ik verwacht ook een mailtje als dat is gebeurd. Dat is gemiddeld gebeurd. E.t.a. friday late afternoon!

Ik zal dit artikel updaten als er nieuwe dingen te melden zijn. Als ik de laptop heb ontvangen volgt een uitgebreide review van de laptop.

Gepost op 16, 10, 2012 om 12:02 in de categorie Bespreking / tutorial, Nerdish.


3 Comments

 1. Dus je hebt na ontvangst nog een rekening van 250 euro gekregen voor de btw?

  Reactie by wouter — 28/05/2013 @ 00:29

 2. Dag Ted,

  Ik ben benieuwd hoe de laptop bevalt, zit er namelijk aan te denken er eentje te kopen. Ik neem aan dat je idd 2x BTW hebt betaald (1x in US en 1x bij invoer in NL)?

  Groeten, Coen

  Reactie by Coen — 13/03/2014 @ 13:35

 3. Hallo Coen,

  Ik neem aan dat System76 de Amerikaanse btw in hun prijs heeft verwerkt. Op het hele bedrag betaal je in Nederland dus nog 21% btw.
  Ik zou een uitgebreide review te schrijven, maar zoals je hebt gemerkt is er wat weinig activiteit op mijn site. Na anderhalf jaar gebruik heb ik natuurlijk wel een indruk kunnen krijgen en die is prima! Ik gebruik de laptop dagelijks, vooral voor web-ontwikkeling, grafisch werk en af en toe een spelletje.

  Had één probleempje met mijn display die af en toe willekeurig uitviel, maar het bleek dat met de sdd Ubuntu te snel opstartte, waardoor de Bios te weinig tijd had om de hardware correct te detecteren. Heb voor het opstarten een pauze van twee seconden ingesteld en heb het probleem daarna nooit meer gehad.

  Het enige minpuntje dat ik kan bedenken is de redelijk korte batterijduur. Na 2,5 / 3 uur is het wel gedaan. Nu lees ik dat er weinig laptops zijn met dezelfde specificatie die een langere batterijduur hebben, maar als je de laptop lang gaat gebruiken onderweg is het een punt om rekening mee te houden.

  Een ander puntje waarvan ik niet weet of het aan de laptop of aan Ubuntu ligt is het feit dat het touchpad niet goed uitgeschakeld wordt als je typt. Je kunt die optie in Ubuntu aanzetten, maar als je een lang stuk tekst typt gebeurd het toch dat je cursor opeens ergens anders staat, omdat je per ongeluk het touchpad hebt aangeraakt. Ik gebruik eigenlijk alleen een externe muis en schakel het touchpad uit, dus vind ik het niet zo’n probleem.

  Kortom, ik vind de laptop een aanrader. Voorlopig heb ik nog geen enkele behoefte om hem te vervangen en ga er vast nog jaren plezier van hebben.

  Reactie by TedvG — 05/06/2014 @ 12:14

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.

Blog

blog categoriën

Eigen sites/ bijdragen

Ook leuk!

Over

Projecten